PRZECHOWYWANIE KAWY
W kawie najbardziej cenimy jej aromat i smak. Czy wiesz, że świeżo palona kawa osiąga doskonały aromat kilka dni po paleniu?
W miarę upływu czasu, bez względu na zachowaną technologię, powoli zaczyna tracić swój smak, który po paru tygodniach staje się płaski i pozbawiony aromatycznych nut. Dlatego kawosze tak cenią świeżo palone ziarna, które posiadają jedyny i oryginalny smak, niestety starsze ziarna bezpowrotnie go tracą.
Jak zachować doskonały smak na dłużej? Zdecydowana większość kaw ze sklepowej półki, mimo że często są szczelnie zapakowane, bezpowrotnie utraciły pełen wachlarz smaków, który posiadały świeżo palone ziarna. Częstą (i słuszną) metodą służącą przedłużeniu walorów smakowych jest mielenie bezpośrednio przed zaparzeniem. Jednak by wydobyć głębię, najlepiej korzystać ze świeżych, najdalej wypalanych kilka tygodni wcześniej ziaren.
Jednym z naszych ulubionych momentów o poranku jest zaparzenie małej czarnej. W tym celu mielimy świeżo palone ziarna. Co gdy posiadamy wcześniej zmielone ziarna? Wtedy również możemy cieszyć się smaczną kawą, bowiem kawa pod zmieloną postacią utrzymuje właściwy aromat nawet przez kilka tygodni. Warto jednak pamiętać o prostej zasadzie – jeżeli przechowujemy taką kawę dłużej niż kilka tygodni, spodziewajmy się , że będzie mniej intensywna w smaku.
PRZECHOWYWANIE KAWY PO OTWARCIU
Bez względu czy posiadamy świeże ziarna, czy świeżo mieloną kawę możemy przedłużyć jej walory smakowe stosując się do kilku sprawdzonych porad.
Podstawy są identyczne jak w większości produktów:
- ogranicz dostęp powietrza,
- ogranicz dostęp do światła,
- przechowuj kawę w stałej, najlepiej pokojowej temperaturze.
Zachowując te trzy zasady ograniczysz wietrzenie kawy, utratę walorów smakowych przez zbytnią ekspozycję na światło słoneczne i wahania temperatur.
OPAKOWANIE – W CZYM PRZECHOWYWAĆ KAWĘ?
Szczególną uwagę warto zwrócić na opakowanie, w których przechowywana będzie Twoja kawa. Opakowanie, mimo że eleganckie niekoniecznie musi być szczelne. Dobry rozwiązaniem jest przechowywanie kawy w worku z zamknięciem suwakowym lub strunowym. Dzięki temu w prosty sposób odprowadzimy nadmiar powietrza podczas zamykania.
Jeżeli zdecydujemy się na słoik lub puszkę, warto wybrać taką, którą posiada dozownik lub gumową uszczelkę pomiędzy pojemnikiem i pokrywką. Puszka powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, by uniknąć korozji elementów metalowych w wypadku dostania się wilgoci do wnętrza, np. podczas mycia.
ŚWIATŁO I TEMPERATURA
Jeżeli posiadamy przezroczyste opakowanie, rozsądnie jest przechowywać ziarna lub świeżo mieloną kawę w kuchennej szafce. Promienie słoneczne mogą również nagrzewać opakowanie. Radzimy trzymać kawę z dala od źródeł ciepła, np. urządzeń kuchennych.
CZY WARTO TRZYMAĆ KAWĘ W LODÓWCE?
Niska temperatura sprzyja zachowaniu świeżości kawy, jednak wilgoć panująca w lodówce może jej zaszkodzić.
Kawa, podobnie jak soda oczyszczona, pochłania zapachy, jeżeli więc zdecydujesz się trzymać kawę w lodówce, bezwzględnie przechowuj ją w szczelnym opakowaniu. Doświadczeni kawosze zalecają trzymanie kawy w lodówce maksymalnie przez kilka dni.
Czy trzymanie kawy w zamrażarce jest dobrym pomysłem? Zdania się podzielone, podobnie jak w wypadku lodówki, przechowywanie kawy w temperaturze poniżej zera nie powinno trwać dłużej niż kilkanaście (maksymalnie 30) dni. Po rozmrożeniu, ziaren nie należy ponownie zamrażać!
JAK ZACHOWAĆ AROMAT KAWY NA DŁUŻEJ
Pamiętaj, że odpowiednio zaciemniona szafka powinna z powodzeniem ochronić kawę przed promieniami słonecznymi, wahaniem temperatur, a szczelny pojemnik zapewni ochronę przed zwietrzeniem. Wszak smak świeżej kawy to jedna z największych przyjemności każdego poranka. Regularnie zaopatrywanie się w świeżo paloną kawę, czy w ziarnach, czy świeżo mieloną, z zastosowaniem powyższy porad z powodzeniem pozwoli ci cieszyć się jej bogatym aromatem przez kilka tygodni.